Web Editörleri
Şiir Resim Sergisi Network Web Editörleri Süper Linkler

Up

 3demail2.gif (25129 bytes)

cat.gif (11679 bytes)

Allaire Homesite 4.0
Web tasarımcıları kendi kodlarını kendileri yazmak istiyorlarsa, bu işi Homesite gibi bir programla yapabilirler. Bu programları, Script editörü ile grafiksel kullanıcı arayüzünün karışımı olarak nitelendirebiliriz. Girilen kodu hemen dahili olarak denetleyebilirsiniz. Homesite aynı zamanda site yönetimi ve Web sayfalarından Server’ a Upload etme gibi fonksiyonlarda sunuyor.

Kullanım:Bu programda Web sayfalarını yaparken metin menüleri kullanılır. Homesite, esas kodu açılabilir bir menü içinde bulundurur. Burada özel fonksiyonlar için tablo, frame, grafik ve Script komutları sunulur. Bunları kütüphaneye kaydedebilirsiniz. Tecrübeli kullanıcılar için Tag’ ler (HTML komutları), diğer kullanıcılar için grafiksel bileşenlerin kullanıcı yönetiminde taşıdığı kadar çok anlam ifade ediyor. Homesite, her Tag için programcının parametrelerle doldurduğu kod çerçeveleri yazar. Homesite, her Tag için programcının parametrelerle doldurduğu kod çerçeveleri yazar. Homesite, resim veya metin gibi veri objelerini bir dosya yöneticisi üzerinden ekler.

Netobjects Fusion 4.0
Netobjects Fusion 4.0’ ın mantığında izlenen yolda, kullanıcı başlangıçta HTML kodu ile karşılaşmıyor. Bir sitenin ekranında görünecek içerik, Fusion tarafından HTML ile hiç alakası olmayan özel bir dosya formatında kaydediliyor. Bu sitenin daha sonra Web’ e geçirilmesi için dosyanın HTML Export’ unun yapılması gerekiyor.
Sitenin yapılandırılması ve yerel veya harici bir Server üzerine taşınması için bir site yöneticisi hazır bulunuyor. Burada tüm sayfa tıpkı bir organizasyon şeması gibi şekillendiriliyor. Böylece saniyeler içerisinde iskelet hazır hale gelmiş oluyor.
Bir web sitesinin parçaları fare ile seçiliyor ve fonksiyon gurupları haline getirilerek birleştiriliyor. Böyle bir grubu fare tıklamalarıyla ayrıntılı olarak tasarlayabilir ve Navigation çubuğuna ekleyebilirsiniz. Hiçbir program site yönetimini bu kadar iyi entegre etmeyi başaramıyor.
Layout için seçime hazır birçok style (şablon) sunuluyor. Bu şablonlar bir Web sayfasının ayrıntılı tasarımıyla birlikte tüm elemanlarını içeren şablon sayfalarıdır. Bunlar arasında düğmeler, ayırma çizgileri ve Corporate Design’ ın diğer elemanları bulunuyor.
Buton’ lar çok çeşitli biçim ve renkteler. Mesela fare üzerine gelindiğinde veya tıklandığında basık görünen veya renk değiştiren düğmeler. Eğer fare tıklamasıyla şablonu değiştirirseniz tüm Web sayfası içerisindeki Navigation elemanları ile birlikte tamamıyla yeni bir görünüm kazanır. Program ile birlikte gelen kütüphanede pek çok şablon var ve bunları genişletmek mümkün.

Kullanım:Fusion’ ı verimli olarak kullanabilmek alışkanlık gerektiriyor, özellikle daha önce başka Web editörleri ile çalışmış olanların bu programa alışmak için biraz zamana ihtiyaçları olacaktır. Windows kullanıcı ara birimine benzemeyen kullanıcı arayüzü başlangıcı biraz zorlandıracaktır. Ancak “10 dakikada bir web sayfası hazırlamak” başlangıç eğitimini bitirenler bu kullanıcı ara yüzünün gerçekte ne kadar iyi düşünülerek hazırlanmış olduğunu fark edecekler, kullanılması oldukça mantıklı ve çalışması gerçekten kolay.
Sayfaların montajı için kullanılan kullanıcı arayüzü HTML tabanlı bir Web editöründen daha çok bir grafik programına benziyor. Tüm objeler tıpkı vektör tabanlı bir çizim programında olduğu gibi serbest olarak çalışma alanı üzerine yerleştirilebiliyor: Metinler yerleştirilebilir ve poligonlar çizebilirsiniz.
Eğer sayfa, kullanıcının istediği duruma geldiyse HTML’ e dönüştürülüyor ve sonuç önceden seçilen bir Browser üzerinden gösteriliyor. Buraya kadar Fusion’ un ilginç oluşturma konsepti olan, kolay kullanılabilir ve sıradışı bir program olduğu söylenebilir.
Ancak birkaç pürüz yok değil ve HTML sayfalarının yapılış prensiplerini bilen kullanıcılar bunun hemen farkına varacaklar. Daha sonra Fusion’ ın sayfaları Frame’ lere nasıl böleceğini kestirmek güç. Gerçi söz konusu menü sizin verileriniz doğrultusunda yönleniyor, ancak bu da oldukça sınırlı. Diğer fonksiyonlarda da bu sınırlama söz konusu.
Sunulan imkanları genişletmek isteyen ve HTML’ in fonksiyonlarını tanıyanlar bu programla aradıklarını pek bulamayacaklar. Özellikle bir Web sayfasının elemanları ifade edilirken bir handikap söz konusu. Fusion, sayfasının dış çerçevesini Masterborder
olarak adlandırıyor ve HTML kavramları içeren kendine ait bir şekilde isimlendiriyor.

Kod Kalitesi:Günümüz Browser nesli için objelerin konumlandırılması Layer’ lar ile oluyor ve sonuç editördeki verilerle tam olarak uyuyor. Daha eski Browser kodlarında biçimlendirme tablolar ve görünmez Bitmap’ ler aracılığıyla oluyor. Sonuç sadece yaklaşık olarak verilere uyuyor ve tek tek piksel aralıkları tereddüt halinde göz önünde bulundurulmuyor.
Import edilen HTML sayfalarını unutun. Kullanılan Layout ve Frame’ in dağıtılması kısmen hatalı olarak algılanıyor.

Macromedia Dreamweaver
Macromerida’ nın Dreamweaver 2.0’ı, şu anda piyasada bulunan diğer editörlerden ayrı bir yere sahip. Fonksiyon kapsamı rakiplerine göre oldukça geniş.
Burada sözünü ettiğimiz fonksiyonların sayısı değil, daha çok kalitesi ve karışık görevleri yerine getirebilmekteki rahatlığıdır. Diğer editörlerin Javascript ve Applet ile zar zor yazmak oldukları fonksiyonlar burada birkaç fare tıklamasıyla hemen halloluyor. Dreamweaver tüm HTML-4 fonksiyonlarını destekliyor. Bu sayede de kullanılan Browser’ ın tüm özel fonksiyonlarını kullanılmasına imkan sağlıyor. Bu fonksiyonlara erişmeden önce yarattığınız kodun istediğiniz gerçeklilik alanını belirleyin; mesela tüm Browser’ ların 4 sürümünden itibaren.
Günümüz Browser’ ları için geçerli olan bir Web sayfasını daha önceki sürümlere göre dönüştürmek de mümkün. Böylelikle bir Web sayfasının birden fazla sürümü mevcut olmuş olur. Hatta Browser sorgusu ve söz konusu sürüme göre kodun yüklenmesi otomatik hale getirilebilir.
Önceki sürümüne göre Dreamweaver 2.0’ ın değişikliklerin transferlerini FTP aracılığı ile harici bir server üzerine yapılmasını sağlayan daha kolay bir site yöneticisi var. Burada kullanımımıza sunulan filtre fonksiyonları bir defa konfigüre edilen sistemi düğme tıklamalarıyla güncelleme imkanı sağlıyor.

Kullanım: pek çok fonksiyon içermesine rağmen, Dreamweaver’ ı kullanmak diğer programlardan daha zor değil. Ancak programa alışana kadar biraz zaman geçmesi gerekiyor, çünkü bir sihirbazı yok. El kitabındaise önemli fonksiyonları anlatılıyor. Programın el kitabının tamamını Web sayfasında Online yardım olarak bulabilirsiniz. Arama fonksiyonları sayesinde beli,rli sorunlarınıza hemen çözüm bulabilirsiniz.
Üç ana menü üzerinden tüm fonksiyonlara ulaşabilirsiniz. En önemli menü, değişik görünüm modları arasında geçiş yapabildiğiniz görünüm yöneticisidir. Bu sırada Dreamweaver gerekmeyen fonksiyon düğmelerini otomatik olarak kapatır.
Pek çok fonksiyonda bağımlı iletişim pencereleri görünür. Bunlar oldukça incelikli işlenmelidir, çünkü çoğunlukla içlerinde ilginç şeyler gizli olur. Mesela resimlerin, sörf eden kişinin bilgisayarına daha sonra Preload olarak açılmadan önce belleğe kaydedilmesi veya bir fonksiyonun çalıştırılmasından sonra belli bir çıkış noktasının tekrar oluşturulması sizin tercihinize bağlıdır.
Layer fonksiyonu oldukça ilginç bir fonksiyon. Bir zaman çubuğu ile bir nevi akış çubuğu yaratabilirisiniz. Animasyon yolunu (Path) fare ile tıklayarak düzenleyebilirsiniz. Bir animasyonu çeşitli şekillerde başlatıp durdurabilirsiniz. Bu yollardan biri ,mesela fare tıklaması veya sadece fare ile nesnenin üzerine tıklama ile olabilir. Ses efektlerini senkron olarak düzenleyebilir veya diğer Frame’ lerdeki başlatabilirsiniz. Ve bunların hepsi bir kere bile HTML koduna göz atmadan gerçekleşecektir.
Kimbilir bir “On Mouse Over” Script’ ini el ile HTML kodunda yazmak ve daha sonra bu süreci bir Script ile geri almak ne kadar zordur. Oysa Dreamweaver’ de yapacağınız
sadece iki fare tıklaması, hepsi bu kadar!

Kod Kalitesi: Pek çok özel fonksiyondan dolayı Dreamweaver ile yazılan kod Browser bağımlıdır. Ancak program daha fonksiyonları seçerken sizi bu konuda uyarıyor. Eğer çok genel bir uyumluluk kullanırsanız, özel fonksiyonlar sınırlanır ve böylelikle kod da uyumlu hale gelir.
Dahili HTML editörü pek çok durumda yeterli olacaktır, ancak Macromedia yine de menü editörü Homesite’ ı programal beraber veriyor. Bu program HTML görünümünde doğrudan çağrılabilir ve kod üzerinde bizzat çalışmak isteyenlere oldukça mantıklı fonksiyonlar sunar. Dreamweaver Import edilen fonksiyonlara dokunmaz. Özellikle sayfalarınız çok fazla Layer kullanıyorsa, her editör için geçerli olduğu gibi, sonucu değişik browser’ larda denetleyin.

Adobe Pagemill 3.0
Adobe’ un Pagemill 3.0’ ı Web sayfaları oluştururken Frontpage 98’ de olduğu gibi temel fonksiyonlar ile sınırlıdır. HTML 4.0 ile mümkün olan tüm yeni seçenekleri boşuna aramayın, sadece eski versiyonların sahip olduğu özellikler var. Pagemill içinde Photoshop’ un resimler üzerinde oynama kısmının hafif bir sürümü, Web optimizasyonu yapan Clipart’ ın büyük bir bölümü ve Java Aplett’ lerinin küçük bir kütüphanesi mevcut.

Kullanım:
Adobe, Pagemill 3.0 ile daha tecrübeli Web tasarımcılarına ve asistanlara yöneliyor; Web sayfası tasarımına yeni adım atanlar ise tamamıyla unutulmuş. Bu çalışma ortamında yol gösterici yardımcılar neredeyse yok: Program başladıktan sonra karşınıza neredeyse bomboş olan bir ve pek çok beklentileri olan yanıp sönen bir Cursor gelir. Burada işinize yarayacak tek şey, kısa ancak gerçekten iyi hazırlanmış, 50 sayfalık, giriş bilgileri içeren bir başvuru kitabıdır.
Pagemill’ in masaüstü oldukça düzenlidir. Sol kenarda Web sitesinin klasör yapısı hakkında fikir veren bir dosya yöneticisi yerleştirilebilir. Dosya üzerine yapacağınız çift tıklama ile, sayfa editör içinde açılacaktır. Ekranın alt kenarında Link’ ler sayfalar arasında grafiksel ve tablosal olarak görünür. Sayfa ve Link’ lerin bir arada görünmesi sayfaların arasında kaybolmayı önler, özellikle daha büyük Web sitelerinde.
Frameset ile çalışabilmek için bir alışma süreci gerekli. Gerçi her Frame kendine ait bir pencerede gösteriliyor, ancak pencerenin uygun HTML sayfası ile bağlanması oldukça ayrıntılı. Frameset’ in HTML kodu sadece dosya kapanıp açılacağı zaman kendini gösterir. Montaj görünümü ile Browser görünümü arasındaki geçiş fare tıklamasıyla ve oldukça hızlı olarak yapılıyor. Seçenek olarak Adobe tarafından hazırlanan bir sunum ve Internet Explorer var. Netscape Navigator harici bir Browser olarak kullanılabiliyor.

Kod Kalitesi:
Pagemill özel fonksiyonlar sunmadığı için HTML kodu tüm Browser’ larda düzgün çalışıyor. Bazen obje kenarları için simge alanlarına sıfır girilmesi veya bu alanın boş bırakılması fark ediyor. Eğer gerçek piksellerle çalışmak istiyorsanız biraz denemeniz gerekir, çünkü bu farklar bir yerlerde açıklanmış değil.
Import edildikten sonra büyüklüğü birden artan HTML kodunun Import edilmesi kızdırıcı bir durum. Bunun sebebi ise kod yazıldığı sırada kolay okunması için konan ve kayıttan önce silinmeyen boşluklardır. Eğer gerçekten dosya büyüklüğünüz önem taşıyorsa, ek olarak Homesite gibi harici bir HTML editörü kullanın.

Softquad Hot Metal Pro 5.0
Softquad’ in Hot Metal Pro 5.0’ ı, Frontpage ve Pagemill grubunda yer alır ve temel fonksiyonlar olarak benzerlik gösterir. Bu üçleme içerisinde, özellikle kullanımdan belli olduğu üzere, Hot Metal Pro en modern olanı. Üretici Softquad Dynamic HTML için tam destek sözünü veriyor, ancak kullanıcı kaynak kodu kendi programlıyabiliyor. Hot Metal Pro bu Script’ leri bir Attribute Inspector içerisinde açık bir şekilde kendi yönetir, ancak otomatik olarak yaratılan bir koddan bahsetmek mümkün değil.
Thumbnail görünümünde; düğmeleri, artalan şablonlarını, resimlwei ve diğer objeleri yöneten ve bunların Drag&Drop ile yerleştirilmesini sağlayan Ressource Manager epey işe yarayan bir fonksiyon. Bir site yönetim aracı Hot Metal Pro’ nun içerisinde bulunur. Upload, yerel veya harici bir Server üzerinden gerçekleştirilebilir. Hangi verilerin taşınacağı bir filtre üzerinden ayarlanabilir.

Kullanım:
Yeni başlayanlar da programa hemen adapte olabilirler. Site Maker olarak adlandırabileceğimiz bir sihirbaz, başlangıç için biraz abartıyor olsa da, programı yeni kullananların işini hafifletir: Program, sorulan dört soruyu cevaplandırdıktan sonra kimsenin kolay kolay dolduramayacağı 50 sayfanın üzerinde içeriği olan komple bir Web sayfası oluşturur.
Kullanıcı yönlendiricisinin temel konsepti çok faydalı. Açılan her sayfa HTML, montaj veya önizleme görünümünde birbirinden bağımsız olarak gösterilir. Sayfaları tek tek hemen birlikte açılan ve üzerinde çalışılmak için komple görünen Frameset için bile bu geçerli. Hot Metal Pro’ nun temel konfigürasyonu için sunulan pek çok ayarlama seçeneği de gerçekten övgüye değer. Değişik ,Browser’ ların yanı sıra, örneğin resimler üzerinde oynama imkanı sağlayan yardımcı programlar da doğrudan program ile entegre edilebiliyor.

Kod Kalitesi:
Hot Metal, Validator olarak adlandırılan ve HTML kodundaki hataları arayıp bildiren bir fonksiyonu çalıştırıyor. Browser temelli üretici veya sürüm sınaması yapılmıyor, çünkü kriter belirleme imkanı yok. Böylelikle en zahmetli iş kullanıcıya kalmış oluyor: Sayfaların, değişik Browser’ lar için denetlenmesi. Test fonksiyonu sadece standart sorunları içerdiğinden kod kalitesinde şikayet edilecek birşey yok. Eğer birkaç Script hazırlarsanız bunu değiştirebilirsiniz. Yardımcı metinler, Browser’ lar arası uyumsuzluk sorunlarına karşı uyarılarla dolu. Ancak hiçbir yerde ipuçları somutlaşmıyor.

Microsoft Frontpage 2000
Frontpage 2000 tarafından kullanıma sunulan fonksiyon alanı aslında yeterli. Ancak DHTML kullanmayı gerektiren animasyon gibi daha karmaşık fonksiyonlar yok. Biçimlendirme için Word’ e benzeyen tablo editörü işinizi görüyor. Frontpage kullanıcısı için ek olarak düğmelerin ve Web’ e uygun sayfaların hazırlanabildiği Image Composer programı sunuyor.

Kullanım:
Microsoft, Frontpage 98 ile web editörünün üçüncü program sürümünü hazırlamış oluyor. Nihayet kullanıcı yönlendirmesi baştan beri olması gerektiği gibi hazırlanmış. Temel olarak Frontpage iki alana ayrılmış durumda: Frontpage Explorer olarak adlandırılan site yönetim aracı ve editör. Explorer’ da dosya yöneticisinde olduğu gibi komple Web sayfası gösterilir. Dilerseniz Link’ leri grafiksel olarak hazırlayabilirsiniz. Çift tıklama ile dilediğiniz sayfa editör üzerinde çalışılmak üzere görünür. Bir sitenin Explorer’ da görünmesi için ya Import edilmesi veya baştan beri orda kaydedilmiş olması gerekir.
Explorer, sayfaları oluşturabilmek için kendisine ait küçük bir Web Server’ a ihtiyaç duyduğu için, siteyi ağ altında kaydetmiş olmanız lazım. Sitenin fiziksel olarak Frontpage’ in kurulmuş olduğu yer ile aynı yerde bulunması gerekir. Daha sonra sayfayı Server üzerine taşımak için, eğer servis sağlayıcı Frontpage Extension’ ları kurmuş ise, doğrudan internet üzerinde düğmeye basmanız yeterlidir. Değişik görünüm modları arasında geçişler çok güzel hazırlanmış. Bir tıklama ile montaj sayfası, sayfa önizleme, HTML görünümü ve Frameset’ in HTML görünümü arasında gidip gelebiliyorsunuz.
Dahili sayfa önizleme Internet Explorer üzerinden oluyor. Navigator ve diğer Browser’ larda önizlemeyi harici olarak düzenlemeniz gerekiyor. Resimlerin yerleştirilmesi gibi pek çok ayarı denemek isteyenler her değişiklikten sonra söz konusu menüyü üç defa fare ile tıklaması ile tekrar açmak zorundalar.

Kod Kalitesi:
Frontpage’ teki sayfa montajı tablolar veya aralıklarla oluşturulduğu için ortaya çıkan HTML kodu Browser uyumlu. Sayfa kenarı tanımlamasından kaçınırsanız Frontpage’ de sunulan fonksiyonlardan hiç biri sizi diğer Browser’ larda da şaşırtmayacaktır. HTML kodu Import edildiğinde Frontpage bu kodu çok az değiştirir, ancak toplamda bunun bir etkisi olmaz. Frontpage el ile yazılan kodları değiştirmiyor.